torstai 9. syyskuuta 2021

KOULUPÄIVÄT PITÄISI ALKAA MYÖHEMMIN-mielipidekirjoitus

 


Hei kaikille!

Tämän päivän blogi on siitä erikoinen nimittäin olen tehnyt tämän koulussa. Meidän piti tehdä äidinkielessä mielipidekirjoitus, ja minä ajattelin, että olisi kiva näyttää se täälläkin joten tässä tulee mun mielipidekirjoitukseni. Ja hei, jos haluatte olla ensimmäisiä arvioitsijoita niin olisi ihan mahtavaa, jos laittaisit numerolla tuonne kommentteihin, että kuinka hyvä oli. Saa nähdä, että mitäköhän opettaja antaa arvosanaksi, mutta teidän palaute on kyllä tärkeämpää!:) Kiitos kun tulit lukemaan ja toivottavasti viihdyt!

Aiheena se, että koulupäivien pitäisi alkaa myöhemmin

On perjantai kello 6.50 ja olen koko viikon herännyt jo noin aikaisin ja nyt pitäisi vielä herätä ja nyt olo on jo suorastaan huolestuttavan väsynyt ja tuntuu, että en vain pysty nousemaan ylös. Kun pääsen ylös, niin olen todella pahantuulinen tästä väsymyksestä, mutta yritän silti nousta ylös, vaikka aivot ovat aivan jumissa. Katson lukujärjestystä ja huomaan, että koulu loppuu jo 12.30. Tässä kohtaa mennään minusta pieleen ja nyt perehdytään tähän aiheeseen.  


Meillä koulu alkaa joka päivä kello 8.00, joka on minusta todella huono ratkaisu monestakin eri syystä ja tässä mielipidekirjoituksessa syvennytään niihin. Uutisissa, tutkimuksissa, oppilashuollon työntekijät, tutkijat oikeastaan kaikki sanovat, että nuorten pitäisivät saada 9-10h unta joka yö, mutta aikaiset kouluaamut tekevät siitä todella hankalaa. Jotkut kuljetusoppilaat joutuvat heräämään jopa 5.45 kouluaamuina ja, että he saisivat sen 9-10h he joutuisivat menemään nukkumaan jo noin klo 20. Toki jotkut menevät tuohon aikaan nukkumaan, mutta monilla ovat vielä tuohon aikaan harrastuksia, iltapala ehkäpä tuolloin on ainoa hetki päivästä jolloin koko perhe näkee toisiaan niin pitäisikö silloin sitten mennä nukkumaan? Mutta jos koulupäivä alkaisi vaikka kello 9.30, niin voisi nukkua jopa melkein puolitoista tuntia pidempään ja se olisi jo aika merkittävä lisä niin iltaan, mutta etenkin unen määrälle.


Jotkut, jotka heräävät jo kello kuudelta, niin ehtivät syömään aamupalan varmastikin ennen seitsemää. Meillä ruokailu on jonakin päivinä jopa kello 12, joten ateriaväli voi olla jopa neljä tuntia, joka vaikuttaa opiskeluun merkittävästi. Miten voi opiskella ja oppia ahkerasti, jos on nälkä, että oikein päätä särkee eikä ajatus kulje? Jos sinä olisit neljä tuntia syömättä ja koulussa olisi ensin liikuntaa ja ennen ruokailua matikkaa, jossa lasketaan potenssin potenssia tai vaikka polynomeja ja kello olisi puoli kaksitoista ja edellisestä ruokailusta neljä tuntia niin pystyisitkö kunnolla oppimaan ja sisäistämään matikan asiat? Tuskinpa, mutta jos koulu alkaisikin myöhemmin niin aamupalan pystyisi syömään myöhemmin ja lounaaseen asti jaksaisi hyvin.  


Alussa totesin, että meillä loppui koulu klo 12.30 ja, että siinä mentiin pieleen. Nyt selitän, että mitä tarkoitin sillä. Meillä loppuu tässä jaksossa kolmena päivänä viikossa kello 12.30-12.45. Siinä 12.45-14.00 on mielestäni aivan turha tauko, koska monien harrastukset ja kerhot alkavat vasta kello kahden jälkeen. Monet myös menevät nuokkarille koulun jälkeen viettämään aikaa, koska kotiin ei voi mennä syystä taikka toisesta, mutta nuokkarikin aukeaa vasta kello 14. Eli siinä on yli tunti pelkkää turhaa odottelua, joten ei haittaisi yhtään, jos koulu kestäisi kahteen, koska sitten pääsisi suoraan harrastuksiin, kerhoihin tai nuokkarille. Koulu kestäisi siis saman verran, mutta alkaisi klo 9.30, mutta loppuisi kello 14.  


Otetaanpa vielä yksi haitta aikaisista aamun oppitunneista verrattuna myöhäisempiin oppitunteihin. Minä ja moni muukin viittaa useasti tunneilla, koska siinä oppii, vaikuttaa todistukseen ja saa hyviä merkintöjä. Toisaalta aamutunneilla olen vielä niin väsynyt, että en tajua viitata tai en pysty vain viittaamaan väsymyksen takia. Aivot ovat joskus niin jumissa, että en edes tajua, että ope pyytää viittaamaan. Muutenkin aamutunneilla opin huonoiten ja joudun kertaamaan tunnin asiat vielä kotona, vaikka ne olisi helppoja.  

Tiedän, että lukujärjestysten tekemisessä on suuri työ, mutta meilläkin loppuu kolmena päivänä viikossa kello 12.30-12.45, ja ehdotukseni tähän olisi, että noina päivinä koulu alkaisi tunnin myöhemmin, mutta loppuisi kello 14. Aikataulutus ei ole helppoa, mutta jos edes yritettäisiin järjestää tunteja tuolla tavalla. Sillä on monia hyötyjä, mutta ennen kaikkea se vaikuttaa nuoren hyvinvointiin.  

Samuel P. 8B

8 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. ihan mahtava blogi ja olen samaa mietä kanssasi ja huomasin että sait MAINOKSet ihan mahtava juttu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos!🥺 Piristit paljon päivääni! Kiitos myös siitä!😊 Lupaan kehittää niillä rahoilla blogiani!:)

      Poista
  3. Saanko kysyä yhden lisäkysymyksen:
    Haluaisitko, että tälläinen toteutus olisi paikallinen, vai valtakunnallinen?

    Lisäksi sanon, että mielestäni aikaisin heräämiseen olisi hyvä totutella jo tuossa vaiheessa. Sillä esimerkiksi lukiossa koulu saattaa hyvinkin kestää kahdeksasta neljään useana päivänä.
    Saattaisi olla aikamoinen järkytys, jos on melkein koko peruskoulun ajan herännyt myöhempään, ja sitten lukioon lähtiessä onkin pakko herätä joka päivä aikaisin (ja kuljetusoppilaat vielä aikaisemmin).

    VastaaPoista
  4. 9,5/10
    Tosi hyvä blogi ja kiva että sait mainokset, tsemppiä kouluun.

    -Ankka Faktory 3 :)

    VastaaPoista

Mikä on lyhytkasvuinen? / Minkälaista on olla se?

 Hei kaikille! Nyt tulee varmasti pisin, mielenkiintoisin ja paras blogini ikinä joten kiva että olet tullut lukemaan tätä. Tämä on herkkä a...