lauantai 22. tammikuuta 2022

MINKÄLAISIA KOKEITA MULLA ON TULOSSA?


 Oooooookein hyvää lauantaita ja sitä kautta myös tervetuloa uuteen blogiin!

Ihana lauantai päivä, ehkä pari astetta pakkasta ja toivottavasti myös aurinkoista. Voiko enää mikään pilata tuota hetkeä? Kyllä voi, nimittäin kun multa tulee uusi blogi, joka vielä koskee koulua. Tänään siis luvassa kouluaiheinen blogi joten jos ei tuo koulu ihan viikonloppuna nappaa niin suosittelen nyt lähtemään, ymmärrän kyllä siis, jos lähdet:) 

Kuten hyvin varmasti ja epävarmasti tiedätte niin rakastan koulua niin paljon kun olla ja voi ja panostan siihen enemmän kun mihinkään muuhun. Se myös tarkoittaa, että luen ja muuten paljon kokeisiin ihan itseasiassa liikaakin ja nyt Wilmassa onkin jo merkitty ihan muutama koe jo valmiiksi niin minä ajattelin, että katsotaas yhdessä, että mistä aineista ja mitä mun tulevat kokeet sisältää joten tervetuloa mukaan!

HUOM! Muistakaa, että nämä ovat 8.lk asioita eli jos olet nuorempi niin sun ei tarvitse eikä pidäkään tietää näistä hölkäsen pöläystäkään:)


Historian koe

Ensi viikon keskiviikkona mulla on heti historian koe. Se käsittelee kokonaisuudessaan toista maailmansotaa, joka on kyllä ollut mielenkiintoista, mutta hyvin surullista luettavaa. Koealue ei ole onneksi mitenkään kauhean suuri pelkästään 30 sivua ja oikeastaan innolla olen lukenut tuohon kokeeseen. Mitäs sitten koe käsittelee? Tarkastellaanpa nyt sitä. Ensimmäisessä kappaleessa käsitellään sitä, että miten ja miksi Hitler saa sotansa ja mitkä asiat ovat vaikuttaneet sodan alkamiseen. Toinen kappale käsittelee Suomen talvisotaa ja miksi, miten talvisota Neuvostoliittoa vastaan men ja millä keinoin Suomi pärjäsi paljon parempaa Neuvostoliittoa vastaan. Kolmas kappale käsittelee oikeastaan koko kaameudessaan tätä koko maailman traagisinta sotaa mikä ei vedä kuin surulliseksi. Neljäs kappale käsittelee jo sitä miten nämä liittoutuneet eli Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto alkavat jo saartamaan Saksaa ja ensimmäisiä merkkejä sodan loppumisesta alkaa jo näkymään. Viides kappale puolestaan kertoo siitä miten Suomi pystyy irtautumaan sodasta vaikka sillä oli sopimus Saksan kanssa. Kuudes kappale kertookin jo toisen maailman sodan loppumisesta ja mitä ongelmia siitä syntyy?


Matikan koe

 Helmikuun toinen päivä meillä on matikan koe, jippii! Siksi siis koealue alkaa vasta kappaleesta yhdeksän, koska perusyhtälöt käsittelimme jo joulua ennen. Ai että, voiko olla parempaa ainetta kun matikka? Ei voi, jos multa kysytään. Siiiiis matikka on niiiin kivaa, mutta voitasko mennä itse kokeeseen? Kyllä voidaan. Elikkäs ongelmanratkaisua on tulossa eli sellaisia sanallisia kuten "lauta katkaistaan kolmesta eri kohdasta ja jokaisen pätkän pituus on 1,2m pitkä. Kuinka pitkä lauta on kokonaisuudessaan ja vastaushan on 4,8m, mutta koska en missään nimessä ole opettaja niin en ala nyt kertomaan, että miksi se on se eikä 3,6m. No entä jos on vaikeampia lukuja ja lausekkeita? Sitten meidän täytyy opetella miten voidaan ratkaista ongelmanratkaisuja yhtälön avulla ja sitä onkin kappaleessa 10. Epäyhtälöitä on kappaleessa 11 eli vaikkapa 15-25< 0 on epäyhtälö, mutta minä en siis opeta miten se toimii, koska no ensinnäkin minä en tietenkään mikään opettaja ole, mutta mun auttamistyyli on oikeasti todella erikoinen. Aina koulussakin kun yritän auttaa muita niin ne ei tajua mun ihmeellisistä keinoista yhtään. Suhdetta käsitellään myös eli oikeastaan lyhyesti, mutta ytimekkäästi selitettynä se on kahden suureen osamäärä. Eli vaikka mehupurkissa lukee, että 1:4 eli yksi desi tiivistettä ja neljä desiä vettä. Niin se toimii:) Verranto onkin jo vähän monimutkaisempaa ja siksi en ala edes selittämään sitä, koska minua pelottaa, että selitänkö sen hyvin. Tuotaa, me ei edes olla käyty vielä tuota kpl 14 joten sanon vain, että se tulee kokeeseen.'


Ruotsin koe

Heti matikan kokeen jälkeen seuraavana päivänä on ruotsin koe. Toivottavasti saatte edes jotain selvää tuosta kuvasta, mutta mie yritän selostaa tarkasti. Ruotsista en ole ikinä tykännyt, mutta nykyään kyllä tykkään siitä ja paljon. Elikkäs isona asiana meille tulee imperfekti eli mitä tehtiin tai tapahtui. Se on kyllä oikeasti helppo asia, jos muistaa ryhmät ja niiden päätteet. Testataas, että muistankohan nyt heti niitä. I ryhmällä on ainakin -ade pääte. II ryhmällä te/de III -dde IV epäsäännölliset kuten vaikka vara, är ja var. Toivottavasti meni oikein... Sitten oikeastaan tulee kappale neljä sanastoineen sekä kehonosat eikä oikein muuta. Maantiedon koe on 9.2, mutta siitä ei ole muuta tietoa kuin, että kappaleet 7-9 niin ei siitä sen enempää.


Äidinkielen koe

Viimeisenä merkittynä kokeena meillä on vielä 11.2 kielenhuollon koe äikässä. Mitä olette muuten mieltä mun kirjoitusasusta/tyylistä täällä? Olisi kiva kuulla, että onko tämä mun todella rento tyyli hyvä vai huono? Kuitenkin ekana on ihan pelkkää, että miten kirjoitetaan asiatekstiä sun muuta tärkeää. Sitten itseasiassa tästä mistä puhuin jo viime blogissa kuinka englannin kieli on vaikuttanut todella paljon suomen kieleen ja kuinka joitain suomalaisia sanoja korvataan täysin pelkällä enkulla. Sitten on virkerakenteista ja itseasiassa, että ei saisi tehdä pitkiä virkkeitä ja se on asia mitä en osaa kyllä ollenkaan. Loppu kappaleita en olekaan käsitellyt niin en viitsi niistä puhua.

Siinä oli mun kaikki alkutalven kokeet ja näihin alan lukemaan pikkuhiljaa, historiaa oonkin jo lukenut ja kirjoitellut ylös tärkeitä asioita. Kiitos paljon kun luit tänne asti ja me nähdään ensi viikolla (ehkä) ihan ihan pienen yllätys tiedon merkeissä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä on lyhytkasvuinen? / Minkälaista on olla se?

 Hei kaikille! Nyt tulee varmasti pisin, mielenkiintoisin ja paras blogini ikinä joten kiva että olet tullut lukemaan tätä. Tämä on herkkä a...