perjantai 17. kesäkuuta 2022

MIKSI EN PIDÄ TIKTOKISTA?


⚠ En missään nimessä kohdista syytöksiäni TikTokin käyttäjiä kohtaan, vaan itse sovellukseen, mutta jos sinua loukkaa tuollainen niin älä lue tätä blogia! Tässä on todella vahvoja ja rajuja mielipiteitä ja käsitellään kuolemantapauksia. Olen todella pahoillani, jos pahoitan jonkun mielen, sitä en missään nimessä halua!⚠

Moikkaa ja tervetuloa lukemaan uutta blogia!

Perjantai, kaksiviikkoa lomaa takana ja hellettä riittää. Se olisi muuten jo melkein kaksi viikkoa lomaa takana ja aika monta edessä. Ihana, kun nyt on ollut jo vähän vakaampaa keliä eikä sillä tavalla, että nyt paistaa aurinko ja viiden minuutin päästä sataakin kaatamalla. Oletteko te muuten jo heittänyt talviturkkia? Minua suorastaan hävettää kertoa, mutta minä en ole vielä. Pitäisi varmaan pikapikaa käydä, mutta ai niin!

Olihan minulla yksi oikeakin asia tänne alkuteksteihin, mutta menin jo selittämään jotain ihan turhaa. En edes tiedä miten aina onnistunkin paisuttamaan noita noin pitkiksi, mutta se tulee oikeasti minulta ihan automaattisesti. No mikä se asia sitten Samuel oli, kyselee toinen puolisko sinusta. Älä nyt hoputa, mutta tässä tulee. Puhuin joskus perjantai My Day blogissa siitä, että minä menen Helsingin Sanomien Lasten Uutisten haastatteluun bloggaamisesta, mutta ennen kaikkea lyhytkasvuisuudesta. 

Se sitten todella tapahtui ja oli tiistaina etäyhteyksin. Valitettavasti en saa sanoa siitä vielä mitään, mutta minusta oli ihanaa se, että blogi oli ns. sivuaihe ja lyhytkasvuisuus itse pääaihe. Minun pitäisi itseasiassa vielä oikolukea se ja ottaa kuvia, joten taidanpa tehdä sen heti, mutta nyt päästän teidät vihdoinkin itse blogin pariin!

Miksi En Pidä TikTokista?

Ensin oli media, jota oli kaikkialla. Kirjat, lehdet, uutiset ja vaikka kouluntehtävät. Media antoi siis tietoa tärkeistä asioista eli voitaisiin sanoa, että media on todella hyödyllinen asia. Sitten tuli sosiaalinen media, joka ei ole mennyt niin nappiin. Sosiaalisella medialla saa paljon hyvää aikaan, mutta sillä on myös nurjapuolensa. Sekin on tehty viihdyttämään, opettamaan ja nykyään sitä käytetään myös mainostamiseen.

Sosiaalisella medialla on kuitenkin todella isoja haittavaikutuksiakin ja tällä tarkoitan kaikkia sosiaalisen median alustoja, en vain TikTokkia. Blogillanikin on varmasti joitakin haittavaikutuksia. Haluan nostaa kaikista somealustoista yhden todella ison haittavaikutuksen, nimittäin some ei kerro totuutta. Monesti, kun katsoo toisten Instagram kuvia ja muita somepäivityksiä tulee fiilis, että "onpa heidän elämänsä ihanaa, minäkin haluaisin elää tuollaista elämää" ja pahimmassa tapauksessa voi alkaa olemaan tyytymätön omaan elämäänsä.

Mutta ne eivät kerro totuutta, vaan päivityksiin ikuistetaan (tai lavastetaan..) juuri ne parhaimmat hetket eikä puhuta muusta elämästä mitään. Jotkut laittavat hienoja ja onnellisia kuvia, vaikka se itse hetkikään ei olisi edes samanlainen, eli suoraa valetta. Eihän minun bloginikaan kerro missään nimessä koko totuutta, mutta ainakin yritän kertoa elämästäni täällä mahdollisimman aidosti, tosin siltikään someni ei kerro missään nimessä koko totuutta minusta ja elämästäni. Lyhyydestäni ja tunteistani yritän ainakin puhua niin aidosti kuin vain pystyn, mutta nyt kun some osuus on saatu pois alta eiköhän siirrytä itse TikTokkiin, tervetuloa mukaan kuulemaan aika suoria ja kielteisiä mielipiteitä!


Addiktointi ja ajan käyttö

Valehtelisin, jos sanoisin, että minua ei pelota ollenkaan tämän blogin teko. Todella moni suorastaan rakastaa tätä sovellusta ja nyt minä olen alkamassa syyttämään sitä, tuskin ainakaan heiltä mitään iloista palautetta tulee ja ymmärrän sen, negatiivinen palaute on tässä tapauksessa enemmän kuin ymmärrettävää. Haluan kuitenkin vielä korostaa, että en syytä tai tuomitse ollenkaan TikTokin käyttäjiä vaan itse sovellusta, sen tekijöitä ja miten se on rakennettu, mutta eiköhän mennä jo vihdoista viimein itse syiden pariin!
                                                                                                                                                                     
Iso asia mistä olen huolissani on se, että kuinka addiktoivaksi ja aikaa vieväksi sovellukseksi TikTok on tehty, mutta se saadaan salattua todella hyvin. Millä tavalla? Perehdytään ensimmäiseksi siihen. TikTok:issa on lyhyitä videoita sen takia, että ihmiset jaksaisivat keskittyä ja pidettyä mielenkiintoa yllä. Video katsottu, eikä aikaa kulunut juuri ollenkaan, miten niin se muka vie aikaa?

Jos en ihan väärin ole ymmärtänyt, heti kun yhden videon on katsonut seuraava pomppaa jo ruudulle. Silloin ajatellaan, että "no, tämähän kestää vain minuutin joten katson vielä tämän." ja sitten tulee taas ja taas vain uusia "lyhyitä" videoita, "jotka eivät vie paljoa aikaa", mutta yhtäkkiä aikaa onkin kulunut pari tuntia. Tätä tarkoitan sillä, kun syytän TikTokia aikaa vievimmäksi someksi. Se on niin salakavalasti piiloitettu "lyhyiden" videoiden avulla. Mitä tarkoitan sitten, kun väitän sitä addiktoivaksi?
 
Perehdytään nyt tähän. TikTokin se videosivuhan on nimeltään "for you", eli he tarjoavat sinulle tarkoitettuja videoita. Eräs tuttuni sanoi joskus, että "haluaisin lopettaa jo katselun, mutta pakko päästä for you lista loppuun." Toisin sanoen sovellus haastaa ja samalla addiktoi ihmiset katsomaan videoita niin kauan, että ovat päässeet listan loppuun, mutta mitä jos se lista on loputon? Aina uusia lyhyitä videoita, jotka kyllä ehtii ja on suorastaan pakko katsoa. Minun mielestäni se on aivopesua pahimmillaan, sairasta touhua. Anteeksi kiihtymiseni, mutta minua vain ärsyttää tuollainen suunnattomasti, mutta nyt kuitenkin seuraava asia kutsuu!

Sisältö                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
TikTok on paikka, jossa saa ilmaista itseään vapaasti. Niin minulle mainostettiin kyseistä sovellusta, mutta minä olen kyllä vahvasti eri mieltä. Sinne tehdään varmasti paljon hyviä tieto ja hyvien normien sisäpuolella olevia videoita, mutta mikä videoideoita ohjaa?  "TikTok – trendit luodaan täällä. ", tuo on otettu ihan heidän omita sivuiltaan. Videoilla luodaan siis trendiä. Jos minä nyt ymmärrän oikein, siellä yritetään videoilla saada joku pysyvä mielipide tai ilmiö aikaan, josta tulisi trendi.

Onko se enää sitten alusta minne ilmaistaan täysin omaa itseään, jos pitää koko ajan miettiä, että trendaako se?


Uskomatonta, hirveää ja kamalaa. Yritin etsiä googlesta ihan faktatietoa TikTokkiin liittyneistä kuolemantapauksista niin sieltä tulee vastaa jo heti, että "TikTok trendi kuolema." Mitä ihmettä? Jos tuo ei riitä niin mitä pitää tapahtua, että TikTok julistetaan laittomaksi. Kuinka monta tällaista karmeaa tapausta pitää käydä ja ennen kaikkea kuinka moni ihminen ehtii vielä menettää henkensä.

Olen samaan aikaan surullinen ja vihainen. TikTokissa on pyörinyt siis trendi ja HAASTE missä tehdään itsemurha!? Minulla olisi niin monta kysymystä, mutta tässä pari. Miksi TikTok hyväksyy tuollaisia trendejä, miten TikTok hyväksyi videon lataamisen nettiin ja ennen kaikkea kenen puhtaalla omantunnolla se pystytään näyttämään jopa ihan pikkulapsille.

Nuorin, joka on menettänyt henkensä oli 10-vuotias. Mitä tässä voi enää sanoa. TikTok on kamala paikka, joka muokkaa ihmisiä oman tahtonsa mukaan. Onkohan sovelluksen tekijät miettineet, mitkäköhän traumat ja pelot tulee käyttäjille, jotka näkevät tällaisen videon vasten tahtoaan ja yllättävästi, koska se vain pomppaa ruudulle. Haluan kysyä vielä uudestaan, jos tämä ei riitä mitä sitten tarvitaan, että TikTok julistetaan laittomaksi? 

Haasteena tietysti uudet, vastaavat sovellukset, jotka nostavat päätään heti kun edellinen poistetaan. Lainsäädäntöä tottakai  tarvitaan. Äidistäni onkin todella ovelaa että Kiina, joka ilmeisesti Tik-Tokin kehitti ja tienaa sillä maltaita, rajoittaa voimakkaasti lasten ja nuorten aikaa ja sisältöä näissä sovelluksissa, jotta heidän kehitys, oppiminen, kouluttautuminen yms. ei vaarantuisi...Länsimaissa vanhempien oma valvonta, ohjaus ja esimerkki ovat ainoat keinot. Yleistä auktoriteettia yhteiskunnalla esim. koululla on melko vähän näissä kysymyksissä.

Entäs sitten tämä uusi, että kaadutaan koulunruokalassa tarjottimen kanssa. Muualla ihmiset näkevät nälkää, mutta meillä täällä leikitään ruoan kanssa trendin takia. Herää vain kysymys, että välittääköhän TikTok ollenkaan minkälaista sisältöä sinne laitetaan? En tiedä, että kuinkakohan paljon tästä tulee vihaa, mutta en kadu kyllä tämän blogin tekemistä. Sovellus laittomaksi. Se on vähintä mitä voimme antaa uhreille ja heidän läheisilleen, toki sekään ei tuo lasta takaisin. 

Kaupallinen sisältö

Minusta silloin tällöin kaupalliset yhteistyöt ovat ihan ok ja suorastaan hieno asia (paitsi minulla), mutta en pidä siitä kuinka ne TikTokissa merkitään. Minun pitää ja ehdottomasti haluan laittaa heti blogin alkuun eri fontilla ja lihavoinnilla, jos on tiedossa yhteistyö. Minusta se on todella hyvä ja suojeleva järjestely, mutta miten sitten TikTokissa ne merkitään. 

Minä olen ollut aina siinä uskossa, että videon alussa siinä lukee ja kuuluu "kaupallisessa yhteistyössä", mutta ei sinne päinkään. Siellä se merkitään kommentteihin, jonka näkee vain, jos painaa kommenttiosion auki. Minusta ihan järkyttävää huijausta, piilomainontaa eikä enää katsoja voi olla varma, että onko yhteistyö kyseessä (jos ei muista avata kommenttiosiota). Minusta tuo on salaista aivopesua. Järkyttävää.

Huh huh! Täytyy sanoa, että kiihdyin tuossa kyllä pahemman kerran ja pyydän anteeksi sitä, mutta olen vain niin järkyttynyt TikTokin toiminnasta. Haluan vielä kuitenkin sanoa, että siellä on varmasti paljon kaikkea hyvää, mutta se on rakennettu järkyttävästi. Itse käyttäjät eivät tee mitään väärin, mutta TikTok ohjaa heitä. Toki pitää muistaa, että jokaisessa somealustassa on paljon huonoja puolia eikä vain TikTokissa. Nyt jos koskaan olisi todella ihana kuulla teidän mielipiteitä asiaan.

Mitä te olette mieltä TikTokista ja sen vaaroista? Mistä olette eri mieltä minun kanssani? Mikä voisi olla ratkaisu TikTokin ongelmiin? Kiitos niin paljon kun luit ja, jos tulet juttelemaan minulle asian tiimoilta. Vielä kerran anteeksi, jos olen jotain loukannut. Kiitos ja nähdään taas, mooikkaa mooii!
                                                                                                                                                                                         

2 kommenttia:

 1. Luen tätä vähän myöhässä, mutta pääasia että luen. En omista TikTokia ja en halua omistaa sitä. Mutta olen kokenut ulkopuolelle jäämistä tämän asian takia. Jopa paraskaverini pitää enemmän tiktokista kuin minusta. Mutta en halua mennä trendien mukana ja liittyä sinne. Haluan olla oma itseni, sanoi kuka vaan mitä vaan. Ihanaa että kirjoitit tästä aiheesta ja ihanaa että en ole ainoa kuka ei omista Tik Tokia 😌🙈❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!😊

   Et lue ollenkaan myöhässä, jos et tahdo lukea niin sinun ei tarvitsisi ikinä lukea näitä.😊 Siis nyt täytyy kyllä sanoa, että olen todella vihainen! Onpa hirveää, suorastaan järkyttävää kuulla, että kaverisi pitävät enemmän TikTokista ja koet jääväsi ulkopuolelle kyseisen sovelluksen takia. Olen todella todella pahoillani, että joudut kokemaan tuollaista!😭❤️ Olet kuitenkin todella rohkea, etkä anna muiden päättää sinun puolestasi mistä pidät ja uskallat olla omaa mieltä.😊 Muista puhua tästä vanhemmillesi ja miettikää yhdessä, että miten vosiitte toimia.😊 Olen vielä kerran pahoillani ja kiitos paljon, kun korjoitit.❤️

   Poista

Mikä on lyhytkasvuinen? / Minkälaista on olla se?

 Hei kaikille! Nyt tulee varmasti pisin, mielenkiintoisin ja paras blogini ikinä joten kiva että olet tullut lukemaan tätä. Tämä on herkkä a...