tiistai 30. elokuuta 2022

Joudun Unitutkimukseen

 


Moikkaa ja tervetuloa lukemaan uutta blogia!

Herttinen sentään. Se olisi enää huominen ja elokuu olisi niin sanotusti taputeltu. Onko tuo sanonta? Minusta olen kyllä kuullut, että monikin käyttää ilmausta taputeltu, kun joku asia on saatu valmiiksi. Elokuu meni kyllä todella hyvin ja rauhallisesti, mutta ihana aloitella syksyä ihan virallisestikin. Minua kyseenalaistettiin aika paljon, koska olen niin vahvasti sitä mieltä, että elokuu on henkisesti jo syksyä, vaikka se ei kyllä ole.

 Tämäkin kuukausi on osoittanut, että elokuu on selvästi vielä kesää. Ainakin ilmojen puolesta. Miten teidän elokuu meni ja millä fiiliksillä menet kohti syyskuuta? Eiköhän kuitenkin jo mentäisi pikku hiljaa kohti itse blogia, tervetuloa mukaan rentoilemaan, lukemaan ja nauramaan (toivottavasti) Samuelin tunaroinneille!

Joudun Unitutkimukseen!

Olen sanonut ja oikeastaan jopa toitottanut, että tänä syksynä tulemme keskittymään lyhytkasvuisuuteen blogien ja Instagram sisältöjen parissa, mutta tämän päivän aihe ei ollut kyllä suunniteltu. Tosin, aika loogista, sillä sain tietää tästä itsekin vasta viime viikolla. Toisaalta, ihanaa, että saan puhuttua nyt tästäkin ja kuulette lisää lyhytkasvuisen muista terveysongelmista, jotka tulevat ikään kuin siinä sivussa.

Minulta joskus kysyttiin, että "Samuel, onko sinulla yhtään osa-aluetta tai kehonosaa, jossa ei olisi jotain haittaa ja ongelmaa?" Jos näin rehellisesti vastataan, niin tuskinpa. Pitää kuitenkin ajatella positiivisesti, että saan niihin hoitoa, ne ei ole hengenvaarallisia ja niiden avulla opin arvostamaan koko ajan vain enemmän suomalaista terveydenhuoltoa. Muistakaa, että jokaisesta asiasta löytyy jotakin positiivista. 


Miten lyhytkasvuisuus vaikuttaa nukkumiseeni?

Sairauteni ei vaikuta suoranaisesti nukkumiseen, mutta hengittämiseen unen aikana. Sairauteeni kuuluu kaikenlaisia luuston ongelmia ja etenkin sen ahtaudet. Eli koko luustoni on ahdas, mutta etenkin keskikasvoissani on vakavaa ahtautta, jonka takia minulle onkin jouduttu tekemään useita operaatioita hampaisiin, josta me olemme itseasiassa puhuneetkin täällä useasti. 

Keskikasvon ahtaus lisää huomattavasti kuorsauksen riskiä, joka ei sinällään ole vielä mikään ongelma, mutta siitä ehkä johtuvat hengityskatkokset ovat, koska muutenkin hengityselimistöni toiminta on ahdasta ja hieman huonosti toimiva. Nimitys tuolle on siis uniapnea, joka avaa portin moneen eri sairauteen. Tutkimuksen päätarkoitus on siis selvittää, että onko minulla unenaikaisia hengityskatkoksia. 

Milloin tutkimus on ja miten se toteutetaan?

Se on torstai-perjantai välisen yönä, joka tarkoittaa sitä, että en muuten pääse perjantaina kouluun. Onneksi silloin on itseasiassa taksvärk päivä, joten en menetä mitään. Kuitenkin! Täytyy myöntää, että minä en edes tiedä, miten tutkimus toteutetaan. Olen ainakin sen yön Taysissa varmaan jossain letkuissa ja härpäkkeissä kiinni, jotka mittaavat elintoimintojani ja onko minulla yön aikana hengityskatkoksia.

Täytyy sanoa, että jännittää, mutta toisaalta olen todella kiitollinen, että tällainen tehdään. Ja itseasiassa! Ensimmäistä kertaa minulle ei ole edes tullut ajatuksia, että "Miksi minun takia tehdään tällainen, taas tuhlataan rahaa turhaan, en ole tämän arvoinen yms." Päinvastoin minulla on ehkä jopa sellainen fiilis, että olen tuon vaivan ja rahan arvoinen. Okei, ei kyllä ole, mutta ehkä joku päivä.

Tästäpä tuli todella lyhyt blogi, mutta halusin vain tehdä tällaisen tiedotuksen ja hei, liittyihän tämä lyhytkasvuisuuteen. Unitutkimuksesta tulee vasta ensi viikolla sisältöä, että miten se meni, mitä siellä tehtiin, kuvia ja niin ees päin, sillä perjantaina klo 15-16 tulee muu blogi, jossa itseasiassa on myös lyhytkasvuisuus teemana.

Ihanaa, kun vihdoinkin tulee järkeviäkin aiheita tänne. Jos haluat, tule silloin katsomaan mikä on aihe, mutta ei tietenkään ole pakko. Ensi viikolla sitten puhumme kunnolla ja lisää unitutkimuksestani. Kiitos paljon, kun luit ja nähdään taas! Mooikka mooiii!

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista seurata miten unitutkimus tehtiin ja mitä siinä selvisi-

    VastaaPoista
  2. Hienoa että asiaa tutkitaan, tsemppiä!

    VastaaPoista

Mikä on lyhytkasvuinen? / Minkälaista on olla se?

 Hei kaikille! Nyt tulee varmasti pisin, mielenkiintoisin ja paras blogini ikinä joten kiva että olet tullut lukemaan tätä. Tämä on herkkä a...