perjantai 2. syyskuuta 2022

Sain töitä 4H:sta - Millaista työtä lyhytkasvuinen voi tehdä?

 


Tämä blogi on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä 4H-järjestön kanssa!

Moikkaa ja tervetuloa lukemaan uutta blogia!

Syyskuu, viikonloppu ja ensimmäinen testi jo takana. Minulla oli keskiviikkona englannissa sanakoe, joten nekin on nyt korkattu. Ja hei! Syyskuu on vihdoista viimein täällä. Olen odottanut iihan hirveästi syyskuuta, koska tässä kuukaudessa jotenkin arki herää kunnolla eloon ja alkaa tapahtua. Niin alkaa myös minulla, sillä sanotaanko, että tämä ja ensi kuukausi tulee olemaan aikasta kiireisiä. Minkälainen alkusyksy sinulla on tiedossa? Ja mitä pidät, kun syksy alkoi nyt virallisesti? Kuitenkin, ihanaa syyskuuta kaikille ja eiköhän mennä itse blogin pariin!

Kaikenlaiset linkit ja tiedot löydät blogin lopusta! :)

Aiheeseen johdattelua

Kesätyöt ja erinäiset muut työt. Minun mielestäni ne ovat todella tärkeä osa nuoren elämää, mutta myös kehitystä. Niiden avulla nuori saa ensi kosketuksen työelämään ja aikuisuuteen. Kesä- ja kaikenlaisia muita töitä on niin paljon, että nykyään todella nuorikin voi tehdä töitä koulun ohella ja tienata rahaa. Muistan, kun seitsemännellä luokalla kaikki kaverini oli joko vanhempien työpaikalla tekemässä töitä, usein jossain autokorjaamoissa, rakennustyömailla tai vaikka kahviloissa.

 Minusta se oli todella hienoa ja innostuin itsekin, että hei. Minäkin haluan jo töihin. Tosin, se innostus meni aika nopeasti. Miksi? Se selviää tässä blogissa, nimittäin tänään puhumme ensin, että miksi en hakenut/halunnut nuorempana töihin, huumorillisesti minkälaista työtä en voi tehdä ja sitten syvennymme kunnolla, että minkälaista työtä minä ja varmasti sinäkin voit tehdä.

Mukana on vahvasti siis 4H-järjestön tuoma kerhonohjaustyöni sekä kuinka sinäkin voisit hakea heille töihin. Pääaiheena on lyhytkasvuisen työelämä ja oma kokemukseni työstä, jota pystyin tekemään samalla tavalla mitä muutkin. Tervetuloa mukaan lukemaan, pohtimaan ja sähläämään jälleen kerran, nyyt mennään!

Sain töitä 4H:sta - Minkälaista työtä lyhytkasvuinen voi tehdä?

"Ajattelin, että kaikkiin töihin vaati käsiä ja jalkoja eli fyysisiä taitoja."

Puhuimme jo äsken siitä, että kaverini oli jo seitsemännellä luokalla erinäisissä töissä, josta he pitivät todella paljon. Jotkut olivat vanhempiensa työpaikalla, jotkut vieraiden. Minäkin innostuin todella paljon ajatuksesta, että pääsisin tekemään töitä. Niinpä päätin ottaa heti selvää, että minkälaista työtä voisin tehdä ja sen kautta miettiä, että minne hakisin.

Kun rupesin tutkimaan erilaisia työmahdollisuuksia, tajusin yhden asian. Tai oikeastaan, se ei kyllä ollut tajuamista, sillä se oli aivan vääränlainen ajattelutapa. Kuitenkin! Ajattelin silloin, että kaikki muut olivat sellaisilla työpaikoilla, joissa tarvittiin vahvoja käsiä, pitkiä jalkoja ja muutenkin fyysisiä taitoja. Ennen kuin olin edes tutkinut sen enempää työpaikkoja, päätin jo luovuttaa ja leimata itseni työkyvyttömäksi.

Ajattelin, että ei olisi työtä mitä pystyisin tekemään, vaikka en edes tiennyt mitä töitä oli. On suorastaan hullua ajatella, että tein sellaisen päätelmän vain sillä kokemuksella, että kaverini olivat töissä, joissa vaadittiin fyysisiä taitoja. Nyt kuitenkin olen tajunnut kuinka väärin ajattelin ja on satoja ammatteja, joissa ei tarvita fyysistä osaamista, itseasiassa nykyään on todella vähän ammatteja joissa tarvitaan pituutta ja vahvuutta. 

Mikä sai minut tajuamaan, että ongelma ei ollut työpaikoissa vaan omassa ajattelussani? Puhutaan siitä hetken kuluttua, mutta ennen sitä kerron kuitenkin esimerkin ammatista, joissa tosiaan en voisi olla ja joissa vaaditaan fyysistä osaamista. Sen jälkeen syvennymme siihen minkälaista työtä minä ja itseasiassa varmasti sinäkin pystyt tekemään.


Työt, johon liittyy vasarat ja naulat.

Vaikka nyt tajuan, että pystyn tekemään monia töitä, tiedän ja luultavasti tekin, että on töitä mitä en pysty tekemään. Kuten vaikka rakennustyöläinen tai oikeastaan kaikki työt mihin tarvitsee vasaraa ja nauloja. Syyn kiteyttää ehkä se, että minulla oli vaikeuksia jaksaa kannatella tuota vasaraa edes tuon kuvan ottamisen verran.

Olen kertonutkin täällä monesti, että minulla oli aina käsityön tunneilla avustaja mukana, koska en jaksanut sahata, en ylettänyt puoliinkaan laitteisiin ja kuten vaikka tuo vasaralla heiluminen. Tässä on yksi näkyvä esimerkki ja on varmasti muitakin töitä. Sitten kun alkaa miettimään järjellä, suurin osa työpaikoista on sellaisia, jossa tarvitsee fyysisen osaamisen sijasta sosiaalista ja henkistä osaamista. Syvennytään nyt tähän ja otetaan itseasiassa mukaan 4H-järjestö!

Viime keväänä tajusin, että on töitä joita pystyn tekemään ja, joissa olen jopa hyvä!

Elettiin viime kevättä tai oikeastaan talvea, sillä silloin oli tammikuu. Samuel, se on itseasiassa keskitalvea eikä mitään kevättä... Kuitenkin! Silloin alettiin puhua jo kesätöistä ja että monet aikoivat tehdä keväällä koulun ohella töitä. Silloin mieleeni palautui taas synkät riittämättömyyden tunteet. Minun on turha edes katsoa töitä, koska en pysty kuitenkaan tekemään mitään.

Olipa kerran perjantai ja katsoin tavallisesti Instagramia. Eteeni tuli Oriveden 4H:n kuva, jossa haettiin kerhonohjaajia. Siitä lähti ajatuskamppailu ja pohdiskelu itseni kanssa, että hetkonen! Kerhonohjaajana ei välttämättä tarvitse niin paljon fyysisiä taitoja joten tämä voisi olla minulle sopiva työ. Aloin kuitenkin jälleen miettimään, että onko minusta kuitenkaan siellä hyötyä, kun lapset ovat puolet minua pitempiä. 

Läheisteni kannustuksella pistin kuitenkin hakemuksen menemään ja se oli oikeastaan itsetuntoni, itseluottamukseni ja henkisen hyvinvointini kannalta yksi parhaimpia päätöksiä. 27.1 sain viestin, että minut on valittu kerhoon apuohjaajaksi. Aloin heti miettimään, että valittiinkohan minut vain säälistä, mutta ei. En ymmärrä, miten en tajunnut silloin, että minulla oli sellaista osaamista mitä kerhonohjaajalta vaadittiin. Onneksi kuitenkin opin sen ja aika selvästi. Miten?


Tuli maaliskuu ja ensimmäinen kerhokerta. Pelkäsin ja jännitin tosi paljon, mutta mitä tapahtui? Kun tulimme sisään, istuimme alas ja toki ensin tuli vähän ihmetystä, mutta esittäytymiseni jälkeen kaikki olivat vain, että "Okei, kiva kun oot täällä Samuel." Kukaan ei naureskellut, ei pilkannut vaan ihan kuin se olisi ollut täysin normaali ja ok asia heille.

Se antoi jo niin paljon iloa, mutta ei läheskään niin paljon kuin se, että kerhon loputtua huomasin, että hetkinen! Minähän olen tehnyt oikeaa ja kunnollista työtä, aivan samalla tavalla miten muutkin kerhonohjaajat tekivät. Muistan kuinka kerhokerran loputtua minulle tuli fiilis, että olen löytänyt työn, jossa pärjään, minusta on hyötyä ja jota pystyn tekemään ihan yhtä hyvin kuin muutkin kerhonohjaajat. 

Mitä muutaman kuukauden kerhonohjaus opetti minulle?

Olen puhunut tästä jo täällä aiemminkin, mutta kerrataan kuitenkin. Keväinen kerhonohjaustyöni antoi minulle paljon, mutta kiteytetään nyt, sillä muuten tästä tulisi viiden kilometrin mittainen blogi. Kerhonohjaus antoi minulle iloa, itseluottamusta, tunteen että minusta on hyötyä. Ennen kaikkea 4H-kerhonohajus opetti minulle sen, että pystyn tekemään ja minusta on todella moneen työhön. Silloin tajusin, että kerhonohjaukseen ei vaadittu pelkkää fyysistä osaamista.

Itseasiassa siihen vaadittiin sellaisia taitoja, joita minulla oli ja joissa olen jopa hyvä. Kerhonohjaus oli ikimuistoinen, mutta ennen kaikkea hyödyllinen ja avaava kokemus. Minun neuvoni on kaikille, että älkää olko niin kuin minä, vaan miettikää mitkä ovat vahvuuksianne ja sen avulla ruvetkaa etsimään teille sopivaa työtä. 

Muistakaa ja toivottavasti jo tajuattekin, että moneen, moneen työhön ei tarvitse niin paljon fyysisiä taitoja vaan henkisiä ja sosiaalisia. Pyydän, älkää ikinä luulko, että teistä ei olisi mihinkään työhön, sillä se ei pidä paikkaansa, ei edes minun kohdallani. 


Miten voi hakea töihin 4H:lle?

Olen sanonut tämän jo monta kertaa, mutta sanon nytkin. Jos haluaisit yhtään kokeilla miltä työelämä tuntuu, saada itseluottamusta ja tienata omaa rahaa, niin tutustu edes 4H-järjestöön. He auttavat ja ohjaavat sinua, mutta kuitenkin saat tehdä ja opetella itse. Haluaisitko kerhonohjaajaksi joihinkin kerhoihin ja työskennellä lasten parissa?

Niin kuin jo aiemmin tuossa sanoin, voin sanoa omalla kokemuksella, että se on maailman parasta, kivointa ja silmiä avaavinta työtä, ainakin itselleni. Miten sitten sinne voi hakea? Se on erittäin helppoa. Kirjoitat joko googleen tai etsit Instagramistasi oman paikkakuntasi 4H:n (esim. minulla 4H-Orivesi) ja katsot, että onko heillä kerhonohjaajahaku avoinna. Itseasiassa nyt näin syksyllä haetaan paljon kerhonohjaajia, kun kerhot alkavat ja mikä ihaninta, 4H haluaa työllistää juuri nuoria kerhoissa.

Tässä on vielä linkki, josta pystyy etsimään helposti oman paikkakuntansa 4H-yhdistyksen: https://4h.fi/jasenyys/loyda-oma-4h-harrastuksesi/ Linkki tulee myös tuonne alas. Tiesitkö muuten, että heille voi hakea myös leirinohjaajaksi ja kesätöitä heiltä saa TTT-mallin mukaisesti.

Jos haluaisit hakea, mutta et uskalla tai osaa, niin pyydän. Laita minulle viestiä, niin hoidetaan homma yhdessä. Entä jos kerhonohjaus ei nappaa, mutta haluaisit kumminkin päästä tienaamaan? Ei hätää, sillä 4H:lta löytyy toinen ratkaisukin. Käsitellään sitä nyt, nimittäin...


Oma 4H-yritys!

Kyllä, 4H:n kautta pystyt perustamaan oman yrityksen. Oletko hyvä eläinten kanssa? Tai leipomisessa? Tai entä vaikka pyörien korjaamisessa? Jokaisessa meissä on varmasti jokin asia missä olemme hyviä, mutta nyt erikoisosaamisesi voit muuttaa myös tienaustavaksi!

Ainoa mitä sinun pitää tehdä on keksiä yritykselle jokin palvelu, tuote ja idea, osallistua 4H-yritysvalmennuskurssille (olen itse käynyt kyseisen kurssin), olla 13-28-vuotias ja ei muuta kun homma käyntiin! Tai no, kyllähän siinä on monta vaihetta, mutta kurssilla kerrotaan kaikki todella selvästi eikä ketään jätetä yksin. Jokaista tuetaan ja autetaan aina ideasta yrityksen toteutukseen asti. Yksin ei tarvitse eikä pidäkään jäädä. 

Minusta hieno esimerkki 4H-yrityksestä on mm. kaksi 14-vuotiasta tyttöä, jotka myivät hautakivien perusteellista putsausta. Minusta todella nerokas ja arvokas idea, vaikka moni ei sitä tajuakaan. Minusta on ihanaa kuinka omalaatuisia yrityksiä jokainen perustaa. Itseasiassa tämä blogi voisi olla 4H-yritys, mutta kuten tiedätte, en halua tästä työtä tai edes siihen viittaavaa, joten siksi en ole tehnyt tästä yritystä.

Jos yhtään kiinnostaa ja haluaisit tehdä oman yrityksen, jolla tienata niin 4H järjestää läpi syksyn kyseisiä yritysvalmennuksia, joiden aikataulut löydät heidän sivuilta. Linkki on tuolla alhaalla, jos haluat käydä edes vilkaisemassa. Itseasiassa muuten 8.9 klo 10 järjestetään tällainen "Bisnestä kehiin" -etätapahtuma, jossa suunnitellaan juuri yritysideoita. Tietoa tästäkin löytyy heidän sivuiltaan.

Kiteytettynä 4H

Jos pitäisi vielä vetää jotenkin tämä blogi yhteen, niin ehkä korostan paria asiaa. Ensinnäkin sitä kuinka paljon 4H on antanut, opettanut minulle kerhonohjauksen välityksellä ja jota suosittelen ihan jokaiselle, jota vain kiinnostaa sellainen työ. Toiseksi olen halunnut tämän blogin myötä näyttää, että maailmassa on kaikenlaisia töitä, kaikenlaisille ihmisille. Fyysisiä taitoja ei tarvitse jokaisessa tai edes suurimmassa osassakaan töissä.

Sitten vielä tuo 4H yritys sekä se, että he haluavat aidosti ja toiminnallaan nuorten parasta. Sitä varten on 4H. Jos muuten mietit, että onkohan omalla paikkakunnallasi heidän toimintaa, niin ihan turhaan. 4H-yhdistyksiä on Suomessa yli 200, jotka järjestävät toimintaa ja työllistävät etenkin alle 18-vuotiaita. Jos olet 14-vuotias, voit hakea heille erinäisiin töihin, mutta jo 13-vuotiaana pystyt perustamaan oman 4H-yrityksen!

Kiitos paljon, kun luit ja toivottavasti oli edes jotain hyödyllistä. Tässä oli ainakin 100% minun aitoja mielipiteitäni ja kokemuksia. Oletko sinä kuullut 4H:sta ja haluaisitko osallistua heidän toimintaansa? Kiitos ja mooikka moiii!

4H-järjestön sivut: https://4h.fi/

Miten etsiä oman paikkakuntasi 4H-yhdistys? Kirjoita joko nettiin tai Instagramiin, että 4h ja oman paikkakuntasi nimi. (esim. 4horivesi)

4H-yritysvalmennukset -> 13.9, lisätietoja niina.perkio@4h.fi

4H-"Bisnestä kehiin" -tapahtuman tiedot ja ilmoittautuminen: https://4h-akatemia.fi/opi4hssa/webinaari/bisnesta-kehiin-8-9-klo-10-11/

3 kommenttia:

  1. Ihan mahtavalta kuulostaa, että oot löytänyt itelles mieleisiä töitä ja sen kautta vähän kuin itsesi vielä vahvemmin! Kiva ja mielenkiintoinen postaus muutenkin! Itse etsin vieläkin kolmekymppisenä paikkaani maailmassa, vaikka fyysisiä rajoitteita ei olekaan. Ehkä ne rajoitteet on itsellä enemmän omissa ajatuksissa! Tsemppiä jatkoon, tuolla asenteella ja itsetuntemuksella pärjäät varmasti hienosti elämässä! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon.🧡 Piristit kyllä paljon päivääni. Tsemppiä myös sinulle, ja niin hyviö ajatuksia toit ilmi.😊

      Poista
  2. kyllä ne ekat blogit olivat parhaimpia

    VastaaPoista

Mikä on lyhytkasvuinen? / Minkälaista on olla se?

 Hei kaikille! Nyt tulee varmasti pisin, mielenkiintoisin ja paras blogini ikinä joten kiva että olet tullut lukemaan tätä. Tämä on herkkä a...