Tämä blogi on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä 4H-järjestön kanssa!Moikkaa ja tervetuloa lukemaan uutta blogia!
Syyskuun viimeinen päivä ja sen on näköinenkin! Toistan tätä varmaan jokaisessa blogissa, mutta minun mielestäni aika menee todella nopeasti, itseasiassa vieläkin nopeammin. Ihan kuin eilen olisi ollut vasta syyskuun ensimmäinen, tai no. Ei ehkä ihan, mutta kuitenkin. Syksy on kyllä muuten lähtenyt ihanasti käyntiin, ainakin syksynmerkkien osalta. Puiden lehdet ovat jo aivan keltaiset, jopa ruskeita lehtiä löytyy paljon. Minä olin siitä järkyttynyt, että osa lehdistä on jo pudonnutkin.
Aamut ja illat ovat myös pimentyneet huomattavasti. Eli siis juuri oikeanlainen syyskuu takana. Miten teidän kuukausi ja syksynmerkkien bongailu on mennyt? Se alkuteksteistä, mutta eiköhän olisi jo aika mennä ovesta sisään, itse blogin puolelle. Nyyt aloitetaan!
Mitä puhuimme viime jaksossa?
Siitä on aikalailla kuukausi, kun julkaisin blogin, jossa puhuimme siitä, minkälaista työtä lyhytkasvuinen voi tehdä ja 4H-järjestö oli myös vahvasti mukana. Tämä blogi on ikään kuin jatko-osa sille, jossa käsitellään ihan konkreettisesti työtä jota lyhytkasvuinen voi tehdä, mutta ennen kuin mennään siihen, pidetään pieni kertaus viime osasta. Yritän pitää oikeasti vain pienen kertauksen, mutta minut tuntien, teen siitä kuitenkin ihan liian ison. Samuel ja lyhyt kertaus, ne eivät vain kuulu yhteen. Mutta kuitenkin! Mitä siis puhuimme viime jaksossa?
Kerroin siinä, että olen oikeastaan aina ajatellut, että minusta ei olisi mihinkään työhön, koska kaikkialla tarvitaan normaaleja fyysisiä taitoja, mutta niin asia ei todellakaan ollut. Yksi iso syy, mikä sai minut tajuamaan tämän, oli keväällä 4H:lla tekemäni kerhonohjausjakso, joka kesti muutaman kuukauden. Sinä aikana tajusin selvemmin kuin koskaan, että minusta on moneenkin työhön ja todella monissa töissä tarvitaan paljon enemmän sosiaalisia, kuin fyysisiä taitoja.
Siinä oli ihan pikapika kertaus, mutta eiköhän palata ajassa yhteen tiistai päivään!
Blogin lopusta löytyy kaikenlaiset linkit ja tiedot koskien 4H:ta!
Tiistai 13.9
Klo 13.50
Tiistai eli viikon paras paras päivä! Tänään on taas tavalliseen tapaan kerho, jossa olen ohjaajana, mutta yksi asia tekee tämän päivän kerhokerrasta erityistäkin erityisemmän. Tai siis, jokainen kerhokerta on todella omintakeinen ja erityinen, mutta tänään siitä tekee vieläkin spesiaalimman se, että teen meidän tavallisesta kerhokerrasta blogin, jossa olisi tarkoitus näyttää laajasti, kattavasti ja aidosti, millainen on meidän tavallinen kerhokerta ja miten se etenee.
Kello on nyt vähän vaille kaksi joten pikkuhiljaa voitaisiin alkaa siirtymään takaisin koululle, koska kerhotilana toimii meidän köksänluokka. Itse kerho alkaa vasta 14.30, mutta menen aina vartti etukäteen, että ehdimme suunnitella päivän kulun. Eiköhän lähdetä kerhoilemaan, tervetuloa seuraamaan meidän iloista meininkiä ja 4H:n toimintaa!
Vaihe 1: alkuleikki
Minusta on ihanaa, että kerhot alkavat aina alkuleikillä ja niin alkaa tämäkin kerhokerta. Tai no, ihan ensimmäiseksi katsomme, että keitä on paikalla, mutta ensimmäinen ohjelma ennen kokkailuja, on alkuleikki. Minusta se saa todella hyvin kerhomieltä esille ja on muutenkin rento aloitus. Tämän päivän leikkiin pystyin itsekin osallistumaan sekä autan ja näytän esimerkkiä kuinka leikitään.
Itseasiassa se on heti ensimmäinen homma, jossa kerhonohjaaja voi olla apuna ja pystyn tekemään sen aivan normaalisti. Voisin itseasiassa tässä välissä kertoilla, miten lapset reagoivat minuun, vaikka olen lyhytkasvuinen. Vastaus, ei mitenkään. Kirjaimellisesti, melkein järkytyin, kun ensimmäisellä kerralla kerroin sairaudestani, ketään ei se ihmetyttänyt, haitannut tai mitään muutakaan. Ihme kyllä, mutta moni jopa sanoo tykkäävänsä kovasti, että olen täällä.
Vaihe 2: Ohjeet & kokkauksen aloittaminen
Alkuleikit leikitty, kerhomieli saatu, mutta mikä vielä puuttuu ennen kuin aloitetaan toimiminen? No tietysti ohjeiden anto ja kuunteleminen! Minusta ohjeiden kuunteleminen on suorastaan jokaisen homman sydän, koska ilman niitä tekemisestä ei tule yhtään mitään. Tänään meillä on ohjelmassa donitseja, joten ohjeiden kuuntelu on turvallisuuden kannalta erityisen tärkeää. Tässäkin ohjelmassa pystyn auttamaan.
Joillakin voi olla ehkä haasteita jaksaa kuunnella ohjeita, joten voin motivoida ja auttaa heitä kuuntelemaan. Siihen ei tarvitse pituutta, vaan oikeanlaista sosiaalista taitoa. Nyt on kuitenkin ohjeet kuunneltu ja aika aloittaa tekeminen. Tässä kohtaa monilla varmaan herää kysymys, että hetkonen. Miten ihmeessä voit auttaa/ohjata Samuel, kun et yllä edes tasoille, tähän on löytynyt aikasta simppeli ratkaisu.
Tämä on tosiaan minun oma kotitalouden luokkani, joten minun omat apuvälineetkin löytyvät täältä, kuten koroke. Tämän avulla pystyn seisomaan oikeastaan täsmälleen samalla korkeudella, mitä muutkin ovat ja tätä on helppo siirrellä. Nyt on kaikki asiat kunnossa ja valmiina aloittamaan tekeminen. Meillä on täällä n. 12 lasta aina, joten muodostamme kolme ryhmää ja jokaisella on oma pieni keittiönsä.
Minä olen tehnyt aina niin, että yhdessä ryhmässä on sellaisia, joilla on jotain haasteita ja siksi minä olen ns. vakituisesti heidän ryhmän kanssa, mutta pyörin joka ryhmässä. Minä en kokkaa, mutta autan ja motivoin tekemään, kuuntelemaan ohjeita, keskittymään tekemiseen ja jos ohjeen lukemisessa on ongelmia. Siinä on oikeastaan päätehtäväni täällä. Siirrytään tekemään!
Vaihe 1: aineet sekaisin
Donitsien teko pärähti käyntiin sillä, että sekoitetaan sokeri ja kananmuna, aika tuttua juttua. Meillä se tehdään ihan käsin, koska jos kone tekisi sen meidän puolesta, siitä ei jäisi mitään mieleen, mutta kun sen saa tehdä itse, oppii paremmin ja kyseinen tekovaihe jää paremmin mieleen. Täytyy kyllä sanoa, että minun mielestäni lapset saavat sekoitettua paljon paremmin kuin kone!
Minulla on muuten tuollainen oma essu, mutta kaikilla muilla on tällaiset 4H-safkasankarit essu, joka on minusta kompaktin hieno. 4H ainakin hyvin esillä. Jos sinä muuten haluaisit ryhtyä kerhonohjaajaksi, kerhot kestävät aina sen 1,5-2-tuntia, että ei sen kauempaa. Minusta tällainen sivutyö sopii vaikka yhdeksäsluokkalaiselle, ihan loistavasti.
Vaihe 2: taikinan muotoileminen
No voihan pöh. Unohdin mennä ottamaan muiden aineiden sekoituksesta kuvaa, mutta mennään sitten suoraa taikinan tekoon. Taikinan kaataminen ja sen muotoileminen donitseiksi jännittää ja tässä olen tukena, neuvomassa ja ohjaamassa, enkä tarvitse fyysisiä taitoja. Hehkutin tätä jo viime blogissa, mutta pakko vielä sanoa. 4H- ja sen antama kerhonohjaus on auttanut minua niin paljon henkisesti ja sen tajuamisessa, että on monia töitä, joissa pärjää älyllä, iloisella asenteella ja sosiaalisilla taidoilla.
Siksi en voi muuta kuin suositella, jos etsit huippua työtä, pientä käyttörahaa ja työtä, jossa pärjäät henkisillä taidoilla. Tottakai jos vahvuutesi on fyysinen tekeminen, 4H työtä löytyy sinullekin. Palataan vielä blogin lopussa miten 4H:lle voi hakea töihin.
Palataan kuitenkin donitseihin ja vuorossa on taikinan saaminen donitseiksi. Minun pienet sormeni eivät kykene muotoilemaan, mutta voin kuitenkin ohjeistaa ja itseasiassa nämähän osaavat kuin vanhat konkarit konsanaan.
Vaihe 3: donitsien uppopaisto & siivoaminen
Nyt seuraa ehkä se vaarallisin ja haastavin vaihe, eli donitsien paisto. Tässä on kyseessä niin iso vastuu, joten minä en auta tässä, vaan pääohjaaja auttaa paistossa. Tämäkin on minusta todella ihanaa kerhonohjauksessa, että ei tarvitse ottaa päävastuuta ja voi pyytää apua aikuisohjaajalta.
Jos haluaisit kerhonohjaajaksi, muista, että yksin sinun ei tarvitse toimia tai ottaa koko vastuuta lapsista. Sillä välin, kun yksi ryhmä on paistamassa donitsejaan, muut alkavat jo siivoamaan paikkoja. Tässä ohjaaja voi neuvoa, ohjeistaa ja auttaa siivouksessa alkuun, koska aloittaminenhan on aina hankalinta.
Hei! Tiesitkö muuten, että 4H-kerhoissa opetetaan hauskalla, nopealla, mutta hyödyllisellä tavalla esim. ekologisuuden tärkeyttä ja miten voisit olla ympäristöystävällinen arjessa. Tänään meillä oli tietoisku, minne leivinpaperin kuuluu käytön jälkeen? Todella moni ei sitä tiennyt, mutta senhän takia me niistä puhummekin.
Leivinpaperi kuuluu biojätteeseen, noin pienellä teolla pystyt olemaan ekologinen. 4H:lle ympäristöystävällisyys on todella tärkeä arvo, tästä nostan isosti hattua! Me opetamme muutenkin täällä, että mitä kaikkea muutakin keittiössä toimimiseen kuuluu kuin kokkailu. Nytkin täällä siivotaan todella perusteellisesti jäljet.
Vaihe 4: Nauti ja kommunikoi toisten kanssa
Tadaa! Donitsit ja siivoilut on valmiina joten nyt voi herkutella. En tiedä miten muissa kerhoissa, mutta meillä täällä on ainakin sääntönä, että vasta kun kaikki ovat valmiina, voi aloittaa syömisen ja puhelin ei tule esiin ollenkaan. Minusta on hienoa ja ihanaa nähdä, kuinka kaikki juttelevat toistensa kanssa, eikä kenelläkään ole ikävä puhelinta. Nyt vielä loppuleikki ja tämän päivän kerhokerta olisi siinä. Nähdään me kotona, kohta!
Miten voit hakea mukaan 4H:n toimintaan?
Olipa kyllä kiva kerhokerta taas. Nuo ovat kyllä ihan viikon kohokohtiani. Joka ikinen kerta jää niin huippu ja hyödyllinen fiilis. Tai siis tuntuu, että on tehnyt jotain arvokasta ja saanut jotain hyvää tehtyä. Nyt kuitenkin se tärkein, eli toivon todella, että sinä voisit löytää 4H:sta edes jotain sopivaa toimintaa.
Haluaisitko sinä olla kerhonohjaaja? Tehdä ihanaa työtä lasten kanssa ja olet sosiaalinen? Jos kyllä, niin etsi oman paikkakuntasi 4H-yhdistys ja katso, että olisiko siellä paikkoja auki. Sen voin ainakin sanoa, että heidän toimintaansa löytyy melkeinpä joka kylästä ja kaupungista, koska 4H-yhdistyksiä on yli 200 paikkakunnassa.
Jos haluaisit hakea kerhonohjaajaksi, mutta et osaa tai uskalla yksin, niin pyydän, laita minulle viestiä, niin hoidetaan asia yhdessä kuntoon. Linkki, mistä löydät oman paikkakuntasi 4H:n ja sitä kautta kerhonohjaukset, löytyy alhaalta. Puhuimme viime blogissa myös 4H-yrityksestä ja mainitsen siitäkin vielä uudelleen.
Jos sinulla löytyy mikä tahansa erikoisosaaminen, halu yrittäjyyteen niin pystyt perustamaan oman 4H-yrityksen! Ainoa mitä sinun pitää tehdä on keksiä yritykselle jokin palvelu, tuote ja idea, osallistua 4H-yritysvalmennuskurssille. Siellä sinua autetaan aina ideasta ihan yrityksen perustamiseen asti. Pääasia on, että sinua ei jätetä yksin. Seuraava yritysvalmennus järjestetään 4.10 alkaen Teamsissa, joten osallistuminen on ainakin todella helppoa.
Jos sinua kiinnostaa yrittäminen edes ajatuksen tasolla, kannattaa mennä edes katsomaan, että mitä siellä puhutaan. Minäkin olen käynyt kyseisen valmennuksen, mutta en ole perustanut yritystä. Todella mielenkiintoinen ja avaava valmennus, josta on varmasti hyötyä työelämässä. Laitan tuohon alas linkit ja tiedot, mistä näkyy valmennuksen ajankohdat sun muut. Kiteyttäisin 4H-yrittämisen näin, muuta erikoisosaamisesi rahaksi.
Loppusanat
Noin! Siinä oli tämä blogi. Toivottavasti saitte edes jonkunlaisen kuvan minkälainen on meidän normaali kerhokerta, miten ohjaan siellä ja ylipäätänsä minkälainen on ohjaajan työnkuva. Kiitos paljon, kun luit ja jos kiinnostaa mikään, mitä 4H-järjestö voi tarjota, alhaalla löytyy kaikki linkit ja tiedot. Kiitos paljon ja moikkkaa mooiii! Ai niin! Hyvää viikonloppua kaikille!
4H-yritysvalmennukset -> 4.10, lisätietoja niina.perkio@4h.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti