perjantai 3. helmikuuta 2023

Mitä Lyhytkasvuinen syö päivässä - Sairauteni vaikutus syömiseeni


Tämä blogi on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Dr. Oetkerin kanssa!

Tiedättekö mitä? Tänään on perjantai, eikä siinä vielä kaikki. Tänään on helmikuun ensimmäinen perjantai! Kevät on tullut! Kunnes tajuan, että elämme vielä ihan kunnon talvea. Tosin, helmikuussa on paljon keväänmerkkejä jo nähtävissä, kuten auringon näkyminen ja valoisuuden lisääminen.

 Nyt ei enää puhuta päivän pidentymisestä minuuteissa, vaan kymmenissä minuuteissa. Oletko sinä jo valmiina helmikuuhun, mutta ennenkaikkea päästämään pikku hiljalleen irti talvesta. Nyt Samuel kuitenkin stop ja aika mennä itse asiaan.

J o h d a n t o a

Lyhytkasvuisuus ja sen tuomat muutokset. Voihan pojat, niitä on kyllä käsitelty täällä ja paljon. Niin tuosta, tästä kuin sieltäkin vinkkelistä. Tänään kuitenkin jatketaan sillä linjalla. Aiheena tänään on ruokailut ja syöminen. Miten ja mistä blogi sitten rakentuu? Ensimmäiset pari kappaletta käsittelemme ihan vain tylsää teoriaa, tai no yritän tehdä siitä kirjoitusasultaan ainakin rentoa. Ja hei, Samuel kyseessä, joten eiköhän siitä sellaista rentoa sählinkiä tule.

Ideana on, että kerron minkälaisia muutoksia lyhytkasvuisuus tuo syömiseen verrattuna normaalipituiseen. Loput ja itse pääosuus käsittelee ihan vain arkipäivän syömisiäni. Tässä blogissa on myös vahvasti mukana Dr. Oetker, mutta puhutaan siitä ihan hetken kuluttua lisää. Tervetuloa mukaan ruokailemaan, tai no, ei oikeastaan, mutta puhumaan ruoasta, lukemaan ja sähläämään taas Samuelin kanssa, nyyt sitä mennään!




Miten sairauteni vaikuttaa syömiseen?

 Lyhytkasvuisuus aiheuttaa luonnollisesti, että myös mahalaukkuni on pienempi. Mitä se sitten merkitsee? En ole lääkäri, mutta onneksi tähän ei tarvitse hienoa titteliä, jotta voi selittää. Tosin, lääkäri ei ole mikään hieno titteli vaan todella hieno ja arvokas työ. Kuitenkin! Mahalaukun pienuuden takia, sinne mahtuu vähemmän ruokaa kuin muilla, jonka takia syön vähemmän kuin muut.

Sinne mahtuu vähemmän, mutta tyhjenee ihan normaalisti, jonka takia joudun syömään useammin ja pitämään ns. pikatankkauksia. Joten, jos syön vain vähän, se ei tarkoita, että olen dieetillä, vaan siksi, että en tarvitse enempää. Tosin, jos alkaisin treenaamaan, joutuisinkohan sitten syömään enemmän. Miksi edes mietin tällaisia, luuleeko joku, että Samuel alkaisi ikinä treenaamaan.

Olen puhunutkin täällä, mutta refluksini eli takaisinvirtaus vaikuttaa myös syömisiini. Etenkin aamuisin, jonka takia en syö aamupalaa. Takaisinvirtaus tarkoittaa lähinnä sitä, että ruoka ei jatkakaan matkaansa ruokatorvesta kohti mahalaukkua vaan tulee takaisin ylös, mutta oksennuksen muodossa. Tämä nyt ei syömiseen vaikuta, mutta ruokailuihin kumminkin. 

Eli, sormeni ovat sen verran lyhyet ja paksut, että sorminäppäryyteni ei riitä veitsen ja haarukan yhteiskäyttöön. Vaikka se kuinka noloa onkin, syön aina pelkällä haarukalla. Nyt kuitenkin! On aika katsoa konkreettisesti, että mitä syön päivän aikana. Tässä kohtaa Dr Oetker tulee mukaan kuvioihin, sillä heiltä löytyy vaihtoehtoja päivän jokaiselle ruokahetkelle.

Samassa, kun kerron mitä syön päivän aikana, näytän minkälaisia vaihtoehtoja Dr. Oetkerilta löytyy ruokailuhetkiin. Aloitetaan päivä!

Lyhytkasvuisen päivän syömiset

 
Aamupala/välipala
Dr. Oetker: Vitalis Crunchy myslit

Huomenta taloon! Tänään on perjantai, ihanaa. Olen koulussa ja eka välkkä menossa., kello on 9.15. Juuri refluksin takia en pysty syömään aamupalaa, jonka takia syön "aamupalan" eli välipalan koulussa, yleensä välipalapatukan. Toisinsanoen, välipalakeksi on minun aamupalani. Olen itseasiassa puhunut tästä aiemminkin. 

Vaikka en aamupalaa syö, Dr. Oetkerilta löytyy hyviä ja laadukkaita myslejä aamupalapöytään. Heidän Vitals Crunchy tuoteperheeseen kuuluu niin normaali, kuin marja-, pähkinä-, ja suklaamysli. Itse en syö näitä aamulla, tosin minähän kerroin jo tämän. Samuel, toistat taas. Kuitenkin! Syön näitä arki-iltaisin, koska sopii myös iltapalalle.

Marjamysli on lempparini, sillä on se on terveellinen, mutta todella hyvä, ravitseva ja kuitua antava vaihtoehto. Tosin, kuitu ei ole ainoa aine mitä tästä saa, sillä kaikissa mysleissä on magnesiumia, joka vähentää väsymystä ja piristää. Ja ei! Ei ole sama asia kuin kofeiini, magnesium on terveellinen ja luonnollinen aine.




Lounas

Lounaalla syön aina kouluruokaa, koska se on hyvää, ilmaista ja suuri etuoikeus. Sanon tämän aina, mutta sanon nytkin. Muistetaan arvostaa kouluruokaa, koska se ei ole mikään itsestäänselvyys vaan suuri etuoikeus ja onni. Tosin, ei se aina ole mitään lempiruokaa, mutta ilmaista se on aina. Tänään syödään lounaaksi siis kinkkukiusausta.
 

Välipala

Syön välipalan yleensä samaan aikaan, kuin muut syövät päivällistä, sillä juuri lyhytkasvuisuuden takia, minulla ei ole isoa nälkää. Itseasiassa monesti on niin, että kun meidän muu perhe syö päivällistä, minä syön kyllä heidän kanssaan, mutta välipalan. Tämä tapahtuu siis noin klo 17, kuten jokainen meistä varmaan tietää, Samuelin kaikki aikataulut ovat sinne päin eli ei ole mitään kiveenhakattua.

Tänään välipalana toimii ruisleipä ja banaani, sillä pärjään ihan hyvin iltaan asti. Mutta! Keskiviikkoisin minulla on teatteri viidestä seitsemään, jonka välissä on pieni ruokatauko. Tällöin minulla on monesti Dr. Oetkerin legendaarinen ja unohtumahton Paula vanukas!

Etenkin tämä vanilja-suklaa versio sopii hyvin pikavälipalaksi, koska herran jestas, onhan tämä nyt hyvää. Ja ei! Se joka väittää Paulaa lapselliseksi, on itse sellainen. No ei nyt oikeasti, mutta Paula ei ole sitä. Jos tarvitset vähän terveellisempää ja ravitsevampaa välipalaa, jossa on yli 40-grammaa proteiinia, esim. ennen treenejä, vastaus voi olla hyvinkin Dr. Oetkerin High Protein -suolainen kinuski vanukas!


Iltapala (päivällinen?)

Tässä tulee toinen eroavaisuus "normaaliin" ruokailurytmiin. Yleensähän iltapalaksi syödään jotain kevyttä, esim. jogurttia, leipää tai vaikka mysliä. Minä syön iltapalana ns. päivällisen. Tajusikohan kukaan mitä tarkoitin, tuskinpa. Eli, syön iltapalalla monesti jotain kunnon ruokaa, koska syön päivällisellä tosi kevyesti ja tiedättekö mitä!

Tänäänhän on perjantai, viikonloppu alkaa joten nyt lämmitetään pizza ja syödään se. Yleensä niin tehdään. Siis, että syödään se. Dr. Oetkerilta löytyy monia pizzoja, joissa hyvää on minusta niiden rapean ronski pohja, täytteiden ja tomaattisoossin runsaus ja esteettömyys. Eli toisinsanoen, että heidän valikoimistaan löytyy niin "tavallisia" pizzoja kuin vegaanisia ja gluteenittomia eli erityisruokavaliot ovat huomioitu.

Tosin, en suosittele pizzoja joka päivä syötäväksi. Meidän perheessä syödään päivälliseksi eli minä syön iltapalaksi tosi usein kotiruokaa, mutta nyt vain sattui olemaan perjantai, kun tätä teen. Pizzat eivät ole hyviä päivällisiä, mutta perjantai illat ne kruunaavat!


ARVONTA!

Tykkätkö leipoa? Entä tykkäätkö kinuski- ja suklaakastikkeista? Jos ja toivottavasti kun vastaus on kyllä, niin olemme samalla puolella. Dr. Oetkerilta löytyy todella laaja ja kattava valikoima oikeastaan kaikkeen mahdolliseen leipomiseen. Pipareista kakkujen valmistamiseen. Raaka-aineet löytyvät heiltä. Jäätelökastikkeita ei sitten saa unohtaa, ne ovat oma suosikkini! 

Jos haluaisit voittaa kaikki Dr. Oetkerin leipomistarvikkeet ja 10€ lahjakortin, nyt sinulla on mahdollisuus voittaa ne ilmaiseksi. Minun Instagramissani starttaa nyt arvonta, johon voi osallistua helposti ja ilmaiseksi ja voittaa kaikki leipomiseen tarvittava. Eikä kastikkeita sitten unohdeta! Instagramissa tähän on paremmat ohjeet. Ig: samuelin_blogi

Loppusanat

Päivän syömiset alkavat olla tässä ja on aika mennä nukkumaan. Kiitos taas paljon, jos jaksoit ja jopa halusit uhrata aikaa tämän lukemiseen, sekään ei ole mikään itsestäänselvyys. Me nähdään taas ensi viikolla, joten ihanaa viikonloppua kaikille! Kiitos ja moikkkaaa!!

Dr. Oetkerin tuotteita löytyy kaikista päivittäistavarakaupoista, kuten K- ja S-ryhmän kaupoista!

4 kommenttia:

  1. Kiva teksti! Kirjoitat aina niin kivaan sävyyn ja tyyliin, siitä tulee aina hyvä mieli. ^^ Saatko muuten syödä perjantaipizzasi ihan itse, vai änkeävätkö perheenjäsenetkin apajille, vaikka ovat päivällisensä syöneet jo aiemmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon! <3 Hahaa. :D Kyllä kaikki änkeävät apajille, yleensä pizzaasta jää 1/2 itselle ja puolet meneekin perheelle.

      Poista
  2. Kiitos tästä :) Hyviä vinkkejäkin löytyi samalla.

    VastaaPoista

Mikä on lyhytkasvuinen? / Minkälaista on olla se?

 Hei kaikille! Nyt tulee varmasti pisin, mielenkiintoisin ja paras blogini ikinä joten kiva että olet tullut lukemaan tätä. Tämä on herkkä a...