tiistai 28. maaliskuuta 2023

Miksi minulla on heikko tasapaino - miten liittyy lyhytkasvuisuuteen?

 


Moikkaa ja tervetuloa lukemaan uutta blogia!

Tiistai, maaliskuu alkaa olla ohi ja kevät on ihanaa. Tai no, kevät on ihanaa, jos olisi vielä keväinen kelikin. Pelkkä kevät sanana ei ole niin ihana. Eilen ja oikeastaan tänäänkin on ollut ihan kamala myräkkä. Vaikka on jo maaliskuun loppu! Itseasiassa, tiedätkö mitä. Tämän viikon lauantaina vaihtuu huhtikuuhun, minun laskujeni ja kalenterini mukaan silloinhan voisi lähteä jo piknikille.

Lämpöasteita huhtikuussa pitää olla jo yli +15'C, sen minä olen päättänyt. Tai ainakin haluan uskoa vielä niin. Lopputulos onkin varmaan, että vielä toukokuussakin olemme hangen peitossa. Mutta hei! Tänään käväisin myös Taysissa, keuhkopolilla. 

Olen kyllä kiitollinen, että sellaisen paineen, kiireen ja vajeen alla he pystyvät hoitamaan minuakin. Oli siis ihan rutiinikäynti, ei erikoista. Kääk!? Kolme kappaletta alkutekstejä, mihin sinä Samuel olet oikein menossa. Nyt kuitenkin, heti paikalla itse blogin pariin niin kuin olisi jo!


J o h d a n t o a

(Kuvan tilanne lavastettu.)

Kelataan muutama tunti taaksepäin. Oli lauantai, kello 12 ja kävelin sisällä. Ilman mitään syytä, kaaduin yhtäkkiä. Silloin päässäni naksahti, ei sentään vinksahtanut. Naksahdus kuului näin: Nyt tiedän, että mistä teen blogin tiistaille ja tässä ollaan. Tämän päivän virallinen aihe peruuntui, mutta hätä ei ollut tämän näköinen. 

Tai olisi ollut, jos en olisi keksinyt nyt sitä blogi-ideaa. Tässä on onneksi pari päivää aikaa tehdä tätä, sillä suunnittelu on jo valmis. Kuitenkin, siirrytään itse johdantoon. Herran jestas muuten Samuel! Sinulla meni johdannon johdantoon jo yksi ja puoli kappaletta. Olet toivoton, mutta pysy silti sellaisena. 

Tänään puhumme siis tasapainosta! Miksi kaadun yhtäkkiä? Mikä sen aiheuttaa ja mitkä asiat vaikuttavat siihen? Ja tietenkin tärkeimpänä, miten lyhytkasvuisuus on kaiken takana. Tervetuloa mukaan taas lukemaan ja pohtimaan lyhytkasvuisuudesta johtuvia muutoksia!

Miksi minulla on heikko tasapaino                                                                                                                                                                                             - miten liittyy lyhytkasvuisuuteen?

Kerrataan tähän alkuun vielä, vaikkakin olen puhunut siitä täällä blogissa ja Instagramin puolella paljon. Heikko tasa-painoni ilmenee siten juuri, että voin kaatua aivan totaalisesti, vaikka kävelisin ihan tasaisella. Tai tasapainoittelu, -harjoitukset ja yhdellä jalalla seisominen on minulle ihan mahdotonta. Myöskin ylipäätänsä kävely on aika huteraa ja epävarmaa. 

Minusta on todella kiva ja tärkeätäkin juosta, mutta silloin jos milloin huono tasa-painoni näkyy. Kaadun aika varmasti. Tästä esimerkkinä pesäpallossa pesältä toiselle juoksuissa. Ja hei! Nyt tulikin vielä yksi asia, nimittäin epätasaisessa maastossa kulkeminen. Se on minulle myös hankalaa. Siirrytään seuraavaan kysymykseen, nimittäin mitkä asiat sitten aiheuttavat minulle huonon tasapainon.


Mittasuhteet ovat tässä isossa osassa. Luonnollisesti reidet ja jalat ovat minulla huomattavasti lyhyemmät, kun taas kaikki kehonosat eivät ole yhtä lyhyitä suhteessa jalkoihin. Esimerkiksi selkä minulla on pitkä (tai no, minun mittakaavassa), joka aiheuttaa hyvin ison epätasapainon jalkojen ja selän välillä.

Pää suhteessa muuhun kroppaan on oikeastaan jopa valtava. Lyhytkasvuisuus ei ole nimittäin vaikuttanut siihen. Tämä aiheuttaa sen, että pää on paljon raskaampi verrattuna muuhun kroppaan ja siitä syntyy väistämättä huteruutta. Pään kannattelemiseen menee enemmän ja liikaa energiaa verrattuna muihin osiin. 

Toiseksi, yliliikkuvat nivelet. Siitä olen kyllä puhunutkin aika paljon täällä, mutta kerrataan taas. Onko Samuel jotain asiaa, mitä et kertaisi? Tämän haluaisin kyllä kuulla. Kuitenkin! Kaikki niveleni taipuvat ihan hurjasti. Polvet taipuvat sisään päin ja nilkat oikeastaan, öh, kaikkialle. Se johtuu siitä, että luiden pituus ja nivelten koko ovat täysin eri paria.

Tämä kuitenkin aiheuttaa epätasapainoa. Normaalisti kävellessäni polveni voivat vahingossa kääntyä sisäänpäin ja nivelet voivat yhtäkkiä mennä vinoon. Lopputuloksena on oikeastaan ainoa ja looginen, kaadun.



Sitten on vielä kaksi vähän erikoisempaa syytä. Nyt tulee asioita, joista en ole puhunut, sillä sain itsekin tietää näistä vasta tunti sitten, kun kysyin äidiltä. Lonkka on minulla hieman väärässä asennossa, tavallaan niin kuin vinossa. 

Jos joku asia on vinosssa, se huojuu loogisesti. Lonkkani ei ole kuin vähän vinossa, joten siksi se aiheuttaa vain hieman epätasapainoa. Saan olla kiitollinen, että lonkka ei ollut vaikka tyystin toisella puolella! Sitten vielä varpaiden luut. Ne ovat vääränmittaiset ja liian lyhyet, jotta voisivat kannatella tavallaan jalkoja ja koko kroppaa eli tasapainoa.

Miten liittyy lyhytkasvuisuuteen? 

Tähän on aika suora ja lyhyt vastaus. Koska luiden pituuskasvuni, toimintani ja raajojeni pituus ei ole millään lailla balanssissa keskenään. Se on tehnyt, että oikeastaan mikään asia kropassa ei toimi täysin ja tämä vaikeuttaa liikkumistani ja juuri tasapainoa. Lyhytkasvuisuuden myötä tämä on tullut.

Silti. Silti, vaikka olen aika hutera ja epätasapainoinen ihminen. En häpeä sitä, pidä sitä nolona tai muuta. En enää ikinä, joskus kyllä pidin. Ja nyt seuraakin koko blogin tärkein osuus: jos sinä kaadut, kävelysi on huteraa ja vaikka omalaatuista, se on ihan yhtä normaalia kävelyä kuin muidenkin. Se on sinulle normaalia, joten muidenkin pitää pitää sitä yhtä oikeana ja tavallisena kävelynä kuin muidenkin.

Jokaisella on omanlaisensa kävelytyyli ja -taito. Tämä on rikkautta, on monenlaisia kävelijöitä joka luo väriä maailmaan. Pidetään tästä kiinni. Kiitos paljon, jos olit taas mukana ja nähdään taas! Mooikka moiii!



1 kommentti:

  1. Hienosti avaat asiaa, jota varmasti monikaan ei tule ajatelleeksi. Kaikki vaikuttavat kaikkeen, niinhän se on. Tasapainoa voi jonkin verran harjoituttaa, mutta fysikaalisille rajoituksille ei voi mitään. Olen itsekin hyvä lankeamaan. On tosiaan kokemuksia myös siitä, että kun vaikka vaan seisoo paikallaan niin voi kaatua.

    VastaaPoista

Mikä on lyhytkasvuinen? / Minkälaista on olla se?

 Hei kaikille! Nyt tulee varmasti pisin, mielenkiintoisin ja paras blogini ikinä joten kiva että olet tullut lukemaan tätä. Tämä on herkkä a...