keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Lyhytkasvuisen liikkuminen! -Minimönkijä pyörän tilalla


Moikkaa ja tervetuloa lukemaan uutta blogia!

Keskiviikko, alle 72H kevätjuhlaan. Kyllä muuten jännittää. Meillä on ensimmäiset ja viimeiset kevätjuhlaharjoitukset perjantaina, joten ei edes tiedä, että mitä siellä pitää tehdä. Miten ysiluokkalaiset siellä liikkuu? Minkälainen kevätjuhla teillä on? 

Toivottavasti jokainen saa hyvän ja tavoittelemansa todistuksen, mutta muista aina ja iänkaikkisesti, todistus EI mittaa arvoasi ihmisenä. Taitaa olla jo varmaan viides kerta, kun sanon tuon. Hupsista! Nyt kuitenkin, johdannon pariin!

J o h d a n t o a !

Kesällä muuten liikutaan ja paljon. Sehän on suorastaan tehty liikkumiseen. Uimarannoille pyöräileminen, mikä voisikaan olla parempaa! Tosin, minähän en muuten pysty pyöräilemään. Käveleminen onnistuu hyvin, mutta siinäkin on omat rajansa ja lyhytkasvuisuuden tuomat esteet. 

Minkälaista sitten on lyhytkasvuisen liikkuminen ja mikä apuväline minulla on? Tänään, kohta tai itseasiassa juuri nyt syvennymme tähän aiheeseen. Tervetuloa mukaan liikuskelemaan ja lukemaan!

Lyhytkasvuisen liikkuminen! -Minimönkijä pyörän tilalla

Olen itseasiassa tehnyt mönkijästäni blogin 2021 syksyllä, mutta ajattelin, että kannattaa esitellä e vielä kertaalleen tässä samalla. Ja sitä paitsi, se riippuu vahvasti tähän aiheeseen. Pitää muuten vielä mainita, että liikunnasta olenkin puhunut täällä paljon, mutta nyt puhutaan liikkumisesta. Tiedän, ero on pieni, mutta merkitys on eri. Yritän itsekin prosessoida tätä. Minun ajatusjuoksullani liikkuminen tarkoittaa jalkaisin siirtymistä paikasta toiseen, liikunta, noh. se on liikuntaa.

Nyt kuitenkin! Pitää tässä heti sanoa, että pidän liikkumisesta ihan valtavasti. Liikkuessa kävellen tai juoksemassa, saa monia hyötyjä niin psyykkisesti, henkisesti kuin fyysisesti. Lenkkeilyä ja niitä hyötyjä olemmekin jo käsitelleet, joten niitä ei käsitellä nyt. Muuten Samuel vain toistaisi aina samat asiat yhä uudelleen.


Lyhytkasvuisuus tuo haasteita liikkumiseen. Lyhyiden raajojen, huonon tasapainon (tästä on ihan oma bloginsa) ja voimien vähyyden takia. Tosin, voimat ovat vähäiset jos vertaa muihin yhdeksäsluokkalaisiin. Lyhytkasvuisena minulla on jopa ihan hyvät voimat. Tai näin minulle on ainakin kerrottu. Lyhyiden jalkojen takia luonnollisesti askelvälini on paljon pienempi kuin muilla.

Mitä se sitten tarkoittaa? Oletko muuten huomannut, että käytän blogissa iihan liian usein tällaisia itsereflektoivia kysymyksiä, joihin myös vastaan itse. Kuitenkin! Askelvälini takia samaan matkaan menee paljon kauemmin aikaa, mutta myös enemmän askelia kuin muilla. 


Tämän takia kuljen usein välimatkat esim. liikuntatunnille avustajan kanssa, koska joudun käyttämään siihen paljon enemmän aikaa kuin muut. Monet ajattelevat, että lyhytkasvuinen ei jaksa liikkua, jonka takia hän kulkee avustajan kanssa lyhyempää reittiä tai menee taxilla.

Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa! Kuljen autolla ja avustajan kanssa, jotta saan mennä omaa tahtiani. Tosin, vaikka en jaksaisi, ei sillä olisi väliä. Kunto on tärkeää, mutta se ei määritä millainen on ihmisenä. Olet yhtä arvokas liikkumisestasi huolimatta. Ja hei, tässäkin erilaisuus on rikkaus. Mitä jos kaikki liikkuisivat samalla tavalla ja samaan aikaan? Sehän olisi monotoonista robottimaisuutta. Liikkuminen on jälleen yksi esimerkki mikä erottaa meidät yksilöinä - hyvällä tavalla!


 
Olen monissa blogeissa kertonut, että en pysty pyöräilemään. Tasapaino, polkemisvoima ja -nopeus. Nuo olivat niitä haasteita. Jotkin reissut vaatisivat pyörää, esim. yhteisreissut muiden kanssa. Ilman, että saa mennä samaa vauhtia, samaan aikaan ja edes jotenkin samalla kulkupelillä kuin toiset, sitä tuntee itsensä todella ulkopuoliseksi. 

Tämän takia 3.lk lähtien minulla on toiminut liikkumisen apuvälineenä ja pyörän korvikkeena sähköllä toimiva minimönkijä. Tämä on ihan poliisin hyväksymä ja rinnastetaan invamopoon, koska kulkee alle 25km/h. Se tuo myös sen edun, että tällä saa kulkea kevyenliikenteen väylällä. Eli, kun muut menevät pyörällä, minä pystyn kulkea rinnalla mönkijällä.

Kukaan ei edes pidä minua erilaisena tässä suhteesta, josta olen niin iloinen. Tällähän ei voi mennä kuin keväällä, kesällä ja syksyllä. Talvisin kuljen kaikkialle kävellen. Kesästä tekee vielä paremman juuri tämä mönkijä, sillä tämän avulla pysyn aina menossa mukana ja saan olla osa porukkaa. 

Johan oli liikkumista kerrakseen. Kesällä on varmasti tulossa sisältöjä ja blogeja, jossa ajellaan mönkijällä. Lauantaista on tulossa muuten my day -, mutta jo lauantaina heti on tulossa peruskoulun päätös blogi. Kiitos paljon, jos olit mukana ja nähdään taas! Moooikka mooii!

1 kommentti:

  1. Onnittelut kesätyöpaikoista ja aivan mahtavaa kesää sulle!

    VastaaPoista

Mikä on lyhytkasvuinen? / Minkälaista on olla se?

 Hei kaikille! Nyt tulee varmasti pisin, mielenkiintoisin ja paras blogini ikinä joten kiva että olet tullut lukemaan tätä. Tämä on herkkä a...