maanantai 29. toukokuuta 2023

SAIN KESÄTÖITÄ!


Moikkaa ja tervetuloa lukemaan uutta blogia!

Viimeinen kouluviikko, aurinkoa piisaa ja peruskoulu päättyy. Sellaisilla tähän viikkoon. Tosiaan, torstaina vaihtuu kesäkuuhun. Ihan hullua, mutta heti perään on toinen järkytys. Nimittäin lauantaina on kevätjuhla! 

Meillä yseillä on tällä viikolla paljon erikoisohjelmaa, mutta niin on myös hölynpölyäkin. Keskiviikkona lähdemme Siikanevan laavulle retkelle, joka on minusta todella kiva asia. Aina ei tarvitse lähteä retkelle johonkin kaupunki-sisätila kohteeseen. Luonto ja ulkona oleminen, se vasta hyvä retki onkin. Torstaina taas on ysigaala, joka on Oscar-gaalaa muistuttava juhla. 

Siellä palkitaan mm. vuoden mopokuski ja hauskuuttaja. Ja syödään Kotipizzan pizzoja. Tällaisia on meillä tällä viikolla, peruskoulun päättymisen kunniaksi. Minkälainen viikko sinulla on? Millä fiiliksillä, että kesäkuu alkaa? Nyt kuitenkin Samuel: Itse blogiin tai et ikinä pääse sinne asti!

J o h d a n t o a 

Kesä. Ihmisen parasta, palauttavinta ja rennointa aikaa. Kesätyöt, aikuisille varmaan aika perusasioita, tuskin lempi kesänviettotapa. Sen sijaan monelle nuorelle ne ovat todella iso asia, koko kesän kohokohta. Täytyy kuitenkin muistaa, että jotkut eivät halua kesätöihin ja se on täysin oikein.

Ei kesätyö tee nuoresta parempaa ihmistä, mutta joillekin se on tärkeä osa työelämään siirtymisessä. Niin se on minullekin. Siispä päädyin hakemaan niitä aika epätavallisella keinolla, mutta pääsin kuin pääsinkin. Tänään jutellaan siis kesätöistäni: Miten päädyin kesätöihin, minne ja miksi. Tervetuloa mukaan kesätyöläilemään, lukemaan ja nauramaan!



S a i n  K e s ä t ö i t ä !

Aloin miettimään maaliskuussa, että kesähän on tulossa ja kesätyöhaku on käynnissä. Saman tien ajattelin, että olisipa ihan huippua päästä kesätöihin. Mutta sitten, negatiivinen Samuel otti vallan. Mietin heti, että mitä töitä muka voisin tehdä ja mistä niitä löytäisin. Siis sellaisia, joita minä pystyn tekemään. Katsoin ihan huvikseni Duunitorista ja kesätyöpaikat oli 90% kauppoihin, marjan poimintaan ja myyntiin. 

Luokkalaiseni sai tuttujensa ja vanhempiensa välityksellä rakennus- ja siivousalan töitä. Tosin, olen todella iloinen, että nuori pääsee kesätöihin ilman huippu todistusta. Tällaiset fyysiset työt eivät tarvitse erinomaista todistusta, joka vähentää eriarvoisuutta. Kuitenkin! Mietin, että en kyllä tule saamaan mitään töitä. 

Hetken negatiivisuudessa ja itsesäälissä vellomisen jälkeen aloin miettimään ratkaisuja turhan voivottelun sijaan. Lähdin ajatuksesta mitä osaan, mitkä ovat kiinnostuksenkohteitani ja minkälaista työtä pystyisin tekemään. Eli käänsin asian positiiviseksi. Moni tekee nykyään sisällöntuotantoa yrityksessä ja työpaikalla. Somemarkkinointi on tärkeä osa mainostamista yrityksille. Tai ainakin näin luulen. 


Tuumasta toimeen! -Hakemukset tulille

Siitä aloin miettimään, että voisinkohan päästä tekemään orivesiläisille yrityksille sisällöntuotantoa eli mainosmarkkinointia. Minkäänlaista koulutustahan ei ollut, mutta mietin, että kahden vuoden harrastuskokemus on. Yrityksille voisin myös tehdä sitä työnä, mutta tätä omaa someani en ikinä. Se olisi vastoin arvojani. Tämä on harrastukseni ja väyläni ennakkoluulojen rikkomiseen, ei mikään rahastuskeino!

Eikä mennyt aikaakaan, kun kirjoitin sähköposti-luonnoksen. Kerroin siinä, että kuka olen, mitä palveluja ja hyötyjä voisin tarjota yrityksellenne ja minkälainen kokemus minulla on somen ja mainostamisen osalta. Kenelle sitten lähetin viestejä? Menin rohkeasti ja ehkä liiankin heppoisasti syvään päätyyn. Laitoin nimittäin vaan kaikille orivesiläisille yrityksille sähköpostia, jotka tiedän ja joista pidän paljon. 

Minkälaisen vastaanoton sain?

Tuottiko se mitään tulosta? No tuotti ja kirkkaasti! Tajusin heti, että tarvitsisin kolme yritystä, koska sisällöntuotantoa ei ole mitään järkeä tehdä 6h/päivä vaan kaksi tuntia päivässä, mutta pidemmän ajan. Yksi yritys olisi riittänyt enemmän kuin hyvin, mutta "tavalliseen" kesätyömäärään pyrin. Silti, unelmani oli saada edes yksi yritys.

Tässä vaiheessa sanon jo: Olen vain niin onnellinen ja kiitollinen tulevasta kesästä töiden osalta. Saan hyödyllistä, mielekästä ja osallistavaa tehtävää. Nyt kuitenkin itse asiaan! Samuel eli siis minä olen vain tällainen herkistelevä tyyppi. Kolme yritystä halusi kuulla lisää ja neuvotella mahdollisesta kesätyöstä: Oriveden Väri, joka on tällainen sisustus- ja remontointiliike, HoiDogki, joka on lemmikkieläinvarusteliike ja Oriveden 4H-yhdistys.

Muistan, kun sain tiedon näistä, aloin heti herkistelemään. Koska pelkkä se, että näin moni yritys haluaa kuulla lisää ja neuvotella. Neuvotella, että mitä voisin heille tarjota. Tähän liittyy myös yksi isompi asia, heille lyhytkasvuisuus ja vamma ei ollut este, punainen vaate tai ennakkoluulo. He katsoivat sen yli. Se oli minulle isoin asia koko prosessissa. 


Tuliko töitä?

Mites sitten tarinan loppu? Tein PowerPoint-esityksen sisällöntuotannosta ja sen hyödyistä yritykselle. Kaikki kolme olivat kokeilun kannalla ja pitivät tällaista tärkeänä ja boostia antavana heidän markkinoinnille. Sain laadittua KOLME työsopimusta kesälle. 

Jokaiselle yritykselle kaksi tuntia päivässä eli yhteensä kuusi tuntia. koko kesäkuun ajan. Ajattelen, että en ansaitsisi tätä, mutta silti se pitää tajuta. Minusta voi olla jopa hyötyä työelämässä.

Tämä opetti minulle taas paljon. Ikinä ei saa ajatella, että minulle ei voisi löytyä kesätöitä, koska en pysty tekemään "tavallisia" hommia. Toiseksi, aina kannattaa yrittää ja hypätä syvään päätyyn. Jos sinun osaamisalastasi ei ole työpaikkailmoitusta, kysy itse. Ja vielä kolmanneksi, lyhytkasvuisuus ei ole este tai punainen vaate Orivedellä. 

Duunit aloittaa päsäytän 5.6. klo 8! Nyt olisi todella kiva kuulla sinun kesästäsi. Mitä aiot tehdä? Mitä kesäsuunnitelmia sinulla on? Saitko sinä kesätöitä? Ja muista, vaikka et haluaisi töitä, se on ihan oikein. Lomailu on enemmän kun oikea ratkaisu. Toivon kuitenkin, että jokainen joka haki, sai kesätyöpaikan. 

Nyt on aika aloittaa unelmien kesä! Kiitos paljon, kun luit ja nähdään taas. Moooikkka mooiii!

4 kommenttia:

  1. Upeaa! Olipa kannustava tarina! ❤️

    VastaaPoista
  2. Wau, olipa innoittava tarina. 😊 Paljon onnea kesätöiden johdosta! 😍

    VastaaPoista
  3. Onnea! Sinulla on kyllä asenne niin kohdallaan. Ihan huippua. Kiinnostava kesä on tulossa :)

    VastaaPoista
  4. Wau, ihan mahtava työntäyteinen kesä sulle tulosss. Sulla on niin hieno asenne elämään. Moni vois ottaa sinusta mallia, eikä aina valittaa ja jossitella. Osaat kirjoittaa niin hienosti noi sun juttus, niitä on kiva lukea. Mahtavaa kesää sullekin.

    VastaaPoista

Mikä on lyhytkasvuinen? / Minkälaista on olla se?

 Hei kaikille! Nyt tulee varmasti pisin, mielenkiintoisin ja paras blogini ikinä joten kiva että olet tullut lukemaan tätä. Tämä on herkkä a...